130 poze   49581 vizite
Albume
0 a --- LOC 1 JUD CLUJ MARATON PALMARES 20190 a ----LOC 1 TRANSILVANIA AS MARATON TINERET 20170 a --REZULTATE 2015--- LOC 1-3-4 JUDET MARATON TINERET SI LOC 6-10-12 TRANSILVANIA MARATON TINERET0 a--REZULTATE 2014--CAMPION SI VICECAMPION JUD LA MARATON TINERET SI LOC 7 SI 8 ZONA TRANSILVANIA   0 - a 0162475-13 CAMPIOANA JUD MARATON TINERET 2014 SI LOC 7 TRANSILVANIA MARATON TIN 20140 CONTACT0 MATCA MASCULI MARATON0 MATCA FEMELE MARATON0a- FIU DIN MARNIX SI CELINE SUPER REPROD FII DIN EI ÎN 4 ANI AU CASTIGAT 11 LOCURI IN TOP 100 NAT0a-ACHIZITIE FIU DIN LOC 1 NATIONAL AS PIGEON MARSEILLE 2003-20050a-ACHIZITIE NL 15-1457775 TATAL EI CLASAT 15 MARATOANE SI FRATELE LUI DE CUIB CLASAT 14 MARATOANE0a_ACHIZITIE FIU DIN CAMPIONUL EUROPEI LA MARATON 2005 CLASAT 7 ANI LA RAND BARCELONA 1111 KM0a_ACHIZITIE NL 11-1890662 FIU JORIS DON BARCA 15 MARATOANE CLASATE 3 INTERPARES BARCELONA 2004-20070a___ACHIZITIE NL 12-1334658 ORIG L ROODBEN FIU DIN SUPER ZBURATOR CU 5 CLASARI IN TOP 100 NAT0a___ACHIZITIE NL 12-1500909 ORIG GHJ BIJENHOF FIICA 1 KAMP D FOND 20110_BE-12-9109741 DIN SORA BUNA CU SPIRIT 9 MARATOANE IN TOP 100 CULMINAND 1-21913 INT LIMOGES 834 KM0__ ACHIZITIE Nl 11-3020445 M ORIG J G M DEKKERS CLASAT IN 2012 CA YEARLING BORDEAUX SI CAHORS0_____ ACHIZITIE NL 09-1504057 ORIG GEBR SAYA FICA DIN 1 NARBONNE DISTRICT MAASVALLEI 877 KM0_____ACHIZITIE 12-668069 NEPOT Joris Don Barca 15 MARATOANE CLASATE SI NEPOT LATINA0______-ACHIZITIE 2146144-10 CLASAT CZEREMCHA 2011 DONETSK 2012 SI DONETSK 2013 1019 KM2____ACHIZITIE 0660587-2012 FIICA DIN 0216376-09 5 NAT MARATON MATURI 2012 SI 24 NAT AS MARATON 20122_____ ACHIZITIE NL 10-1679046 FRATE BUN CU NL 05-1390508 LOCUL 7 ASDUIF GROTE FOND BEST OF THE BESTACHIZITIE RO 0521620-12 FIU 16 NAT MARATON PALMARES 3 ANI 2011 DENES TIBERIUCUM CITIM PEDIGREELE

membru din 26 decembrie 2011

CUM CITIM PEDIGREELE

.Cum citim pedigreele

Multi dintre noi am cumparat porumbei de la crescatori renumiti din Belgia si Olanda, odata cu acesti porumbei am primit si un petec de hartie numit pedigre sau, pe romaneste, certificat de origine. Insa nu toti dintre noi stim descifra ceea ce straini, cu multa bunavointa, ne scriu acolo. Iata un articol scris de maestrul Ad. Schaerlaeckens care ne ajuta in descifrarea termenilor scrisi pe pedigreele porumbeilor nostrii.

Termeni columbofili

Atat Olanda cat si Belgia sunt tarile in care isi are radacinile sportul columbofil. Porumbeii din aceste tari inca sunt considerati a fi superiori si de aceea porumbeii Olandezi si Belgieni sunt exportati in tarile din lumea intreaga. In trecut ceea ce conta erau doar porumbeii buni, insa mai tarziu ‘sfantul pedigree’ si-a facut aparitia in sportul nostru.

Chiar si cel mai bun porumbel din lume nu are nici o valoare daca se intampla sa nu aiba pedigree. Cu cat era mai interesanta acea bucata de hartie, cu atat valora mai mult porumbelul respectiv si de aceea oamenii care vroiau sa vanda porumbei nu au avut o alta alternativa decat sa faca acele pedigree, chiar daca le-a convenit sau nu acest lucru.

Se intampla adesea ca Olandezii si Belgienii sa rada atunci cand, cumparatorii primesc un porumbel gratis pentru acea bucata de hartie. Din moment ce nu toti care vand porumbei inteleg limba engleza, in special vechea generatie, multe comentarii sunt scrise adesea in Olandeza, fapt ce creeaza probleme, pentru ca sa nu va asteptati ca fiecare crescator din lumea intreaga intelege Olandeza.

Mai mult de atat, limbajul columbofil este unul special, cu termeni speciali, pe care nici macar vorbitorii nativi nu il inteleg. Din moment ce Olanda si Belgia sunt inca primele in top in materie de columbofilie, multi vorbitori de limba engleza s-au abonat la reviste Olandeze sau Belgiene si cateodata se intreaba ce inseamna anumite cuvinte pe care ei le intalnesc frecvent. In continuare veti intalni cuvinte sau termeni care sunt folositi adesea in Olandeza, cu traducerea sau explicatia acestora.

Termeni care se refera la porumbei si origine:

Stamkoppel – Cuplul (perechea) de baza, Basiskoppel – Cuplul (perechea) de baza, Stampaar – Cuplul (perechea) de baza, Stamduivin/moeder – Femela de baza, Stamdoffer/vader – Masculul de baza, Grootvader – Bunic, Grootmoeder – Bunica, Grootouders – Bunici, Nazaten – Urmasi (descendenti), Voorouders – Ascendenti, Stamkaart – Pedigree, Afstamming – Origine / pedigree, Duivin – Femela, Doffer – Mascul, Jaarling – Yearling (yrl), Jonge duif – Pui, porumbel tanar – (y.b.), Oude duif – Porumbel matur (o.b.), Ras – Rasa, Inteelt – Consangvinizare, Kruisen – Incrucisare, Stam – Familie, Verwant – Inrudit, Kweker – Reproducator, Kweekhok – Compartimentul de reproductie, Nestduif – Mascul sau femela zburati la natural, Vroeg jong – Pui timpuriu, Zomer jong – Pui de vara, Laat jong – Tardiv.

Termeni care se refera la culoarea penajului si/sau la numele porumbeilor:

Geschelpt Referitor la culoare – solzat, Malie Referitor la culoare – solzat, Tieger Referitor la culoare – solzat, Kras Referitor la culoare – solzat, Blauw (Blauwband) Referitor la culoare – albastru, Vaal of vos Referitor la culoare – argintiu, trestiu (tot ce are culoare rosie), Witpen Referitor la culoare – cu pene albe, Ooievaar Referitor la culoare – un porumbel de culoare alba, alburiu (sau aproape alb), Schalie Referitor la culoare – un albastru sau solzat ‘murdar’, Bont or Bonte Referitor la culoare – baltat, un porumbel cu mult alb pe el, Sproet Referitor la culoare – porumbel cu multe pete albe in jurul capului, Donkere Referitor la culoare – solzat inchis (intunecat), Grijs Referitor la culoare – cuc, Schimmel Referitor la culoare – cuc, Geschift of Schift Referitor la culoare – marmorat (albastru cu pete negre), Witoog Referitor la culoarea ochilor – porumbel cu ochi albi, Geeloog/geeloger, in general este nume de porumbel, se refera la culoarea ochilor – galbeni, Driebander Referitor la culoare – porumbel cu trei randuri de trese, Licht(e) – nume de porumbel, in general face referire la culoare. ’Licht’ – este o femela solzata pe fond deschis. ’Lichte’ – este un mascul solzat pe deschis, Klein(e) – nume de porumbel referitor la marime. (Micut) Klein- femela mica. Kleine- mascul mic, Grote – Nume de porumbel referitor la marime – un porumbel de talie mare.

Termeni referitori la concursuri sau la sistemele de concursuri:

Leervlucht, lapvlucht – Antrenamente, Losplaats/vlucht – Localitatea de lansare, Een Hoksrace – Columbodrom, Weduwschap – Vaduvie; doar masculii participa la concursuri, Weduwnaar – Mascul vaduv; porumbel jucat la vaduvie, Weduwduivin – Femela, unui mascul vaduv, care nu participa la concursuri, Dubbel Weduwschap – Vaduvie dubla; atat maculii cat si femelele participa la concursuri, Op de deur – Porumbei tineri (pui) concurati despartiti pe sexe. Crescatoria se compune din doua sectiuni, una pentru masculi si alta pentru femele. Teletekstduif – Porumbel care a aparut la televizor (pe teletext) pentru ca s-a clasat in primii 10 la un concurs national NPO, Doping – Dopaj, Kopvlieger – Porumbel care se mentine adesea in top, Vooruit – Se refera la un porumbel care a castigat locul 1 cu avans fata de restul porumbeilor din concurs.

Termeni referitori la campionate si competitii

WHZB – Abreviere pentru un campionat ‘national’ Olandez organizat de revista columbofila NPO, campionat care de fapt nu este national, Gouden Duif – Campionat organizat de revista ‘De Duif’. Adesea se face referire ca ar fi national, de fapt nici macar nu este cazul, V.L. – Asa-numitul Campionat Mondial (World Championship) organizat de firma de hrana Versele Laga, Aangewezen – Porumbei nominalizati sau alesi, Onaangewezen – Porumbei nenominalizati sau care nu au fost alesi, Navluchten – Concursurile din toamna, Algemeen/Generaal – Campion la toate categoriile (tineret, maturi, porumbei nominalizati si nenominalizati), Kring/CC CC – este abrevierea pentru Concours Combination – concurs combinat – Combine (competitia unor mai multe cluburi impreuna), Rayon – Competitia unor cateva ‘Combine’ impreuna, Afdeling – Competitia catorva ‘Rayon’ impreuna, Coefficient – Rezultatul calculului pentru campionat. Locul in clasament inmultit cu 100 si impartit la nr. de porumbei participanti. ’Coeficient 2’ este acelasi lucru ca si locul 2 din 100 p., locul 4 din 200 p., locul 20 din 1000 p, Fondspiegel – Campionatul concursurilor de lunga distanta organizat de revista ‘De Fondkrant’,

Termeni cu referire la concursuri

NPO vlucht – Concurs organizat de ‘Afdeling’ cateodata se refera la un Semi National, cu acordul NPO, ZLU – Abreviere pentru Zuid Limburgse Union. Un comitet care organizeaza concursuri de doua zile (cu lansare la amiaza) Semi Nationale pentru mare fond, Vitesse – Distanta scurta-viteza. In general nu mai mult de 250-300 km, Halve Fond – Distanta medie-demifond. De la 250 pana la 500 km, Eendaags(e) Fond – Concurs de fond de o zi (500-700 km), Overnacht – Concursuri de fond de doua zile – maraton (800-1200 km), Fond Distanta lunga-fond, Dubbel(ing) – Rezultat dublu. De exemplu rezultatul obtinut in ‘Combine’ sau ‘Provincial’, Derby Concurs special-derby.

Termeni care fac referire la organizatii si presa:

NPO Neerlands Postduiven Organisatie: Uniunea Nationala Columbofila Olandeza

KBDB Koninklijke Belgische Duiven Bond: Uniunea Nationala Columbofila Belgiana

De Reisduif – Numele unei reviste columbofile belgiene

De Duif - Numele unei reviste columbofile belgiene

Duifke Lacht – Numele unei reviste columbofile belgiene (Statiunea de crestere a porumbeilor ‘Natural’)

Vredesduif – Numele unei reviste columbofile olandeze

Fondkrant – Numele unei reviste columbofile olandeze care pune accent pe concursurile de fond si maraton

Duivenkrant – Numele unei reviste belgiene

BDS Belgische Duiven Sport – revista belgiana cu specific columbofil

Het Spoor - Numele unei reviste olandeze de specialitate

De retinut:

1. Tje’, ‘je’, sau ‘ke’ puse la finalul unui cuvant se refera la o talie mica.

Deci: ‘duifje’ sau ‘duifke’ inseamna porumbel de talie mica.

’DofferTJE’ este un mascul micut.

2. Adesea porumbeii sunt numiti dupa culoarea penajului, cum ar fi ‘Blauwe’ (porumbel albastru) sau ‘Wittenbuik’ (White feathered belly)

3. Nu de putine ori porumbeii sunt numiti dupa unii sportivi valorosi cum ar fi Merckx s.a.

4. Unii porumbei sunt numiti dupa concursul pe care l-au castigat cum ar fi ‘de Limoges’ (porumbelul a castigat concursul de la Limoges)

5. Concursurile de fond si maraton acapareaza toata publicitatea, insa mai putin de 10% din columbofili participa la concursurile de lunga distanta, ceea ce inseamna ca 90% din campioni nu primesc atentia pe care o merita.

6. Revistele columbofile organizeaza Campionate ‘Nationale’ care de fapt Nu Sunt Nationale.

7. In Olanda sunt doua tipuri de concursuri de lunga distanta: ‘concursuri de o zi’ si ‘concursuri de doua zile’(atunci cand porumbeii sunt eliberati la amiaza). In Belgia, la concursurile de lunga distanta porumbeii sunt eliberati dimineata devreme, exceptie facand doar cursa de Barcelona.

8. In cazul in care, adesea, intalniti alti termeni olandezi pe care nu ii intelegeti, nu va sfiiti sa il contactati pe Ad Schaerlaeckens.
.Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 1
rebelu 19 noiembrie 2013  
eu unul m am lecuit de porumbei cu pedigree,mai bine iau unul cu rezultate si fara pedigreu,cred ca am cel putin 50 pedigree originale belgia si olanda la pasari scoase aici in romania,dintre ele doar vreo 2 au confirmat
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.